خیلیها برایشان سوال است که چرا نوزاد به یک محیط خواب امن نیاز دارد؟
منظور از یک محیط خواب امن محیطی است که تمام خطرات احتمالی آن رفع شده و کودک در بهترین شرایط، ساعاتی از شبانه روز را میخوابد. چنین خوابی با داشتن سطوح نرم، ملافههای نرم و سبک، بالشت مناسب و محیطی آرام و بدون سروصدا امکان پذیر است. اما اگر از ملافههای سنگین روی صورت نوزاد استفاده کنید یا او را نزدیک اسبابها و وسایل خطرساز بگذارید، محل خواب نوزاد ناامن میشود و ممکن است سلامتی او به خطر افتد.
حال در ادامه همراهمان باشید تا خواب ایمن برای نوزاد را توصیف کنیم و بدانید چرا جای خواب نوزاد مهم است؟
چگونه خواب کودک را تنظیم کنیم؟
هر نوزادی از الگوی خواب منحصر به فردی پیروی میکند و منطقی نیست هر زمانی که ما تصمیم بگیریم، او بخوابد. اکثر نوزاد تا 6 ماهگی هیچ گاه به طور مداوم 6 الی 8 ساعت خواب شبانه را تجربه نمیکنند و دائماً در حال بیدار شدن هستند. با این حال، باز هم میتوانید با اجرای برخی اصلاحات خواب کودک خود را بهبود بخشید:
- به توصیه محققان، کودک نباید در یک رختخواب با شما بخواهد. باید فضای خواب اختصاصی مانند تخت کنار مادر و تخت کودک برای او فراهم کنید.
- هیچ گاه محل خواب نوزاد را بیش از حد گرم نکنید.
- بهتر است نوزاد دور از دود سیگار نگه دارید. زیرا احتمال بروز سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را افزایش میدهد.
محل خواباندن نوزاد باید کجا باشد؟
خواب ایمن برای نوزاد زمانی فراهم میشود که محل مناسبی برای او در نظر بگیرید. خوشبختانه با وجود تکنولوژیهای گسترده در طراحی لوازم ضروری سیسمونی نوزاد، شاهد ابزار و تخت نوزاد متنوع با استانداردهای ایمنی هستیم. تشکهای نوزاد، گهوارهها و تخت بازی به بهترین شرایط طراحی میشود تا احتمال بروز خطراتی مانند خفگی به حداقل رسد. اما در کنار تهیه لوازم ضروری خواب کودک خوب است چند مورد را برای ایمن سازی رعایت کنید. برای مثال، بهتر است نوزاد به تنها و به پشت درون گهواره قرار گیرد. در این حالت، بهترین راه تنفسی با درصد اکسیژن بالا فراهم است. همچنین استفاده از تشک تخت و مناسب با ملافه پوشیده بدون هیچ گونه اجسام نرم یا سفت در اطراف نوزاد توصیه میشود. نزدیک بودن گهواره و تخت خواب نوزاد به تخت خودتان نیز موجب میشود در صورت بروز هر گونه مشکل یا بیدار شدن نوزاد سریعاً به او رسیدگی کنید.
لوازم ضروری سیسمونی نوزاد برای خواب ایمن
برای تجربه یک خواب باکیفیت نیاز است موارد زیر را در لیست سیسمونی نوزاد بگنجانید:
-
تخت نوزاد
یکی از بهترین مکانها برای خواباندن نوزاد، تخت خواب خودش است. اما قبل از این که نوزاد داخل آن بخوابانید، از تنظیم و نصب اصولی آن مطمئن شوید. داخل تخت تنها یک تشک سفت، با ملافه تمیز و پتو مناسب کودک قرار دهید و از قرار دادن اسباب بازیهای نرم یا بالش اضافی کنار تخت صرفه نظر کنید.
-
گهواره
در ماههای اولیه، بهترین مکان برای خوابیدن نوزاد، گهواره است. گهواره به دلیل اندازه کوچک و قابل حمل بودن موجب میشود در هر مکانی نوزاد را داخل آن قرار دهید. همچنین با نصب آن کنار تخت خواب خود، به راحتی در ساعات شب مراقب او باشید.
دقت داشته باشید، گهوارهها با محدودیت وزنی طراحی میشوند و کودک شما تنها برای مدت کوتاهی میتواند داخل آن بخوابد. معمولاً بعد از گذشت حدود 3 الی 4 ماه محل خواب او را به تخت انتقال میدهید.
10 نکته برای خواباندن نوزاد
علاوه بر اهمیت تنظیم خواب نوزاد در محل مناسب، توجه به برخی نکات ایمنی به تجربه یک خواب سالم کمک میکند:
- چیدمان اتاق:
به چیدمان اتاق نوزاد توجه کافی داشته باشید. اگرچه برای یک سال اول نوزاد با شما در یک اتاق مشترک میخواهد، اما باز هم باید به نحوه قرار دادن گهواره و تخت او دقت داشته باشید. گهواره نوزاد نباید در نزدیکی پنجرهها، پرده و یا سیمهای خطرساز قرار گیرد.
- دمای مناسب اتاق:
بهترین دما برای نگه داری نوزاد و خواباندن او حدود 20 الی 22 درجه سانتی گراد. در غیر این صورت نوزاد عرق میکند و احساس گرما او را آزار میدهد.
- پیروی از روتین منظم خواب:
قبل از خواباندن نوزاد از یک روتین منظم پیروی کنید. این کار به احساس بهتر نوزاد کمک میکند. برای مثال، حمام کردن، ماساژ دادن، خواندن یک آواز آرامش بخش و خاموش کردن چراغها.
- تغذیه مناسب
یکی از نکات مهم برای خواب ایده آل، تغذیه کافی است. برای این که نوزاد از خواب نپرد، حتماً قبل از خواب او را سیر کنید.
- پرهیز از تحریکات قبل از خواب:
بهتر است قبل از خواباندن نوزاد فضای آرامی برای او محیا کنید و او را از دستگاههای الکترونیکی مانند تلویزیون به دور نگه دارید.
- فضایی به دور از تجملات
نوزاد در یک محیط امن و به دور از تجملات با خیال آسوده به خواب میروند. نیازی نیست محیط اطراف او را از وسایل غیرضروری پر کنید.
- آویز نکردن پستانک به لباس
بسیاری از نوزاد علاقه خاصی به پستانک نشان میدهند، اما در هر شرایط پستانک را به لباس نوزاد آویزان نکنید، زیرا احتمال بروز خفگی وجود دارد.
- توجه به نیازهای نوزاد
هر نوزادی ممکن است نیازهای متفاوتی داشته باشد. به مرور زمان شناخت شما نسبت به او افزایش مییابد و با رفع آنها آرامش قبل از خواب را فراهم میکنید.
- مقدار خواب مناسب
گاهی اوقات والدین به اشتباه میخواهند نوزاد خود را به مدت طولانی بخوابانند. در حالی که میانگین خواب نوزاد در طول شبانه روز حدود 18 ساعت است و هر 2 الی 4 ساعت یک بار برای خوردن شیر بیدار میشود.
- تاریک کردن محیط
شما میتوانید با ایجاد یک محیط آرام و تاریک چرخه خواب نوزاد را کامل کنید. کنار زدن پردهها و کاهش نور اتاق در طول روز موجب به خواب رفتن سریعتر کودک میشود.
- صبر و حوصله در روزها اولیه
بسیاری از نوزادان با ساعات خواب متضاد با والدین به دنیا میآیند و سطح هوشیاری آنان در ساعات شب بیشتر است. چنین شرایطی والدین را خسته میکند و میتواند روی روحیهشان تاثیر منفی بگذارد. اما با کمی صبر و حوصله چرخه شبانه روز نوزاد به حالت عادی برمی گردد و سیستم مغزیشان با محیط پیرامون هماهنگ میشود.
سخن پایانی
حال که میدانید چرا نوزاد به یک محیط خواب امن نیاز دارد، به راحتی میتوانید برای یک برنامه منظم و آرامش بخش او تصمیم بگیرید. با ایجاد زمان، مکان ایده آل و تخت خواب باکیفیت و مقدمه سازی با تکنیکهای اثربخش مانند خواندن آواز و کتاب خوابی، به مرور زمان برنامه خواب نوزاد را تنظیم و برای رقم زدن عادات خواب مناسب او صبورانه تلاش کنید.
سوالات متداول
چرا جای خواب نوزاد مهم است؟
نوزاد در ماههای اولیه باید در آرامش و آسایش کامل بخوابد و توجه کامل والدین به او در ساعات خواب بسیار مهم است.
خواب زیاد نوزاد خطرناک است؟
اگر نوزاد بیش از 20 ساعت در روز میخوابد، بهتر است او را نزد متخصص ببرید. مخصوصاً مواقعی که خواب نوزاد به شدت سنگین است و برای شیر خوردن نیز بیدار نمیشود.
خواب نوزاد از چند ماهگی تنظیم میشود؟
تنظیم خواب نوزاد به شرایط خانه و ویژگیهای فردی بستگی دارد. معمولاً بعد از 4 الی 6 ماهگی، به ریتم منظمی میرسد.
بهترین زمان برای خواباندن نوزاد چیست؟
نوزاد در ساعات مختلفی از شبانه روز را برای خوابیدن اختصاص میدهد و ممکن است هر 2 الی 4 ساعت نیاز به خوابیدن پیدا کنند. اما از یک الی سه سالگی برنامه مشخصی برای آنها تنظیم میشود و حدود 12 الی 14 ساعت در طول شبانه روز را میخوابند.